Gebruik: 'Google Chrome'

  ANTARCTICA - 02 januari 2010


ANTARCTICA



Mijn Expeditie:
Cruise naar Antarctica en Chileense Fjorden.


Samen met mijn vriendin, Carla, zijn we vertrokken op expeditie… een belevenis waar ik jullie een beetje laat meegenieten aan de hand van teksten en foto’s.
Nooit zal het gevoel, het contact, de sfeer, de stilte, de schoonheid kunnen verwoord worden van Antarctica, ik was één van de 46.000 gelukkigen (per jaar) die dit mochten meemaken…

Lieve Schulpen.Carla & Lieve. Met Nederlander

REISSCHEMA


01/01/2010: Nieuwjaarsdag: Een mooier geschenk aan onszelf konden we niet geven… Vertrek vanuit Brussel-Zuid per TGV naar Parijs in de late namiddag. Onze vlucht met Air France naar Buenos Aires is om 23:20 duurde 14 u. Aankomst te B.A. (telkens lokale tijd) om 09:40.(volgende morgen dus). Vliegtuig zat vol, maar ons hartje klopte vol verwachtingen en ik kon geen oog toedoen…

02/01 tot 06/01: Buenos Aires. Hotel Melia – Reconquista 945 te B.A.

06/01: Vlucht vanuit B.A. naar Ushuaia : 10:35 met Austral Lineas Aeres.
In Ushuaia sliepen we 1 nacht (hotel Albatros) om de laatste info door te lopen, vooraleer we beginnen aan de overtocht de volgende dag.

07/01: In de late namiddag check-in op de ijsbreker voor de doortocht op de ‘wildste’ zee van de wereld (Drake Passage, vandaar ook de naam).

Er waren 128 passagiers aan boord, internationaal. Het schip is zeer basic en de kajuiten klein.

IJsbrekerWe kijken er naar uitDaar zijn de ijsbergenKrabeter zeehond - Crabeater seal
Deze overtocht duurde 2 dagen en 2 nachten, waar bijna iedereen zeeziek werd, maar ja… een toerist moet afzien hé!! Ik had gelukkig mijn voorzorgen genomen dank zij de pilletjes tegen zeeziekte!! Carla was heel erg ziek, maar ze was dapper en probeerde toch het allemaal positief te bekijken.

16/01: Terug in Ushuaia en per vliegtuig terug naar B.A.: 15:55 – 19:48.
Aldaar sliepen we 1 nacht in B.A. om de volgende morgen te vertrekken naar Chili.

17/01: 08.30 h – 09:45 : Vlucht naar Santiago de Chili. Vluchtduur: 2,15 u.


Dan vertrokken we onmiddellijk na de landing, naar de haven (Valparaiso). Daar scheepten we in: ‘Infinity’ van de rederij: Celebrity.

18/01: op zee.

19/01: Puerto Montt (Chili). 09:00 tot 19:00.

20/01: doorkruisen van de Chileense fjorden.

21/01: doorkruisen van de Straat van Magelaan.

22/01: Punta Arenas: Chili. 07:00 – 16:30.

23/01: Ushuaia (Argentinië). 10:00 – 19:00.

24/01: Cape Horn (Chili): 06:00 – 08:30.

25/01: op zee.

26/01: Puerto Madryn (Argentinië): 08:00 – 17:00.

27/01: op zee.

28/01: Punta del Este (Uruguay). 08:00 – 20:00.

29/01: Montevideo (Uruguay). 07:00 – 18:00.

30/01: Buenos Aires (Arg.): 06:00 (overnachting aan boord)

31/01: Check-out. Vlucht terug naar huis.

01/02: Aankomst te Brussel na heel wat gedoe, maar met enorme indrukken…



Zie ook 'BUENOS AIRES' in  'LIEVE CROSSING the OCEAN'

BUENOS AIRES


Obelisk
De stad, waar de tango ontstond, de stad van de schrijver, Luis Borges, van Maradonna en Evita Péron, de stad met de vele barrio’s (wijken).

Bloemen bij het graf van Evita Peron.Jorge Luis Borges.Kerkhof
Parijs, Rome, Madrid, Milaan allemaal inspiratiebronnen voor deze enorm grote stad met een enorm keizerlijke uitstraling (rococo, barok, art déco), maar niets is ouder dan 100 jaar! Het is een stad waar men castillano spreekt (Spaans met Italiaanse invloeden, met zachtere klanken).
De inwoners heten porteno’s, heftig gesticulerend en luidruchtig (zoals Italianen).


Café TORTONI
La ROSADA










Hotel HILTONFamous BRIDGEBiggest Avenue
De Italiaanse wijk, La Boca, waar de tango werd geboren, herkenbaar door zijn kleurrijke gevels… In het begin van de vorige eeuw speelden orkestjes in de kroegen een nieuw soort muziek, zonder partituur en enkel met een viool, fluit, gitaar of een bandonéon (kleine accordeon). Hier was ook het nachtleven en je kon het wat vergelijken met het New Orleans (jazz) en La Boca (tango), elk met hun eigen typische muziek.

Lieve danst TANGO'TANGO...' hm...!Carla danst TANGO.Nagenieten!
Nadien kwamen er ook Japanners, Turken, Grieken en Joegoslaven wonen. Nu is er nog maar één straatje dat deze sfeer nog kent, nl. El Caminito… Dank zij de bekende Argentijnse schilder, Quinquela Martin, kregen de eenvoudige huisjes een kleurrijke gevel in de tinten Middellandszeeblauw, Toscaans geel, terracotta rood.

La BocaDe kleuren van La BocaKleurrijk La BocaAnother street in La BOCALieve in La Boca
Het pleintje wordt niet voor niets het 'Place du Tertre’ genoemd, mede door de aanwezige kunstenaars die elk op hun beurt hun schilderijtjes en beeldhouwwerken verkopen.

Kleurrijk La BOCA
Kleurrijk La BOCA












MICROCENTRUM B.A.


Het beroemde plein Plaza de Mayo met het presidentiele paleis, La Rosada (zalmkleurige gevel), waar om de twee uur de aflossing van de wacht gebeurd en schuin aan de overkant staat de kathedraal Metropolitana (een tempel, imitatie van het paleis Bourbon te Parijs).

Metropolitan kathedraal
Vanaf dit plein, loopt één van de mooiste straten van de stad, Avenida de Mayo, met vele mooie gevels. Op nr. 829 heb je het wereldberoemde café Tortoni. De schrijver Jorge Borges had hier zijn vaste tafel. Op het eerste verdiep is de Academie van de Tango gevestigd.


TANGO Academie

SAN TELMO


Op zondag een levendige markt!! Rondom terrasjes waar je heerlijk kunt genieten van de voorbijgangers. Is de oudste wijk van B.A. Ook hier tango-muziek en dansen.

TangodanserPoppentheater op straatSan Telmo.
PUERTO MODERO

Vroeger was het hier een vervallen buurt, nu hip! Allemaal terrasjes, restaurants en een ‘special design’ brug die ’s avonds word verlicht. Zeer romantisch! Maar peperduur hier!

Lieve in het vleesrestoLieve en het lekkere weer in B.A.

EDIFICIO BARALO

De gevel van dit gebouw (1920) is imposant en lijkt net een paleis.

Het Waterhuis in B.A. Zuid Amerika
LE TIGRE

Een stadje aan de monding van de Rio de la Plata, waar rijke Porteno’s een vakantiehuisje bouwen (soms vervallen!!).

Le TIGRE












In het w.e. een drukte van jewelste. Er zijn vele restaurantjes, speelparken enz. Er is een enorme variatie van bomen, gedeeltelijk beschermd.
Er is een ‘tren de la Costa’ die vanuit B.A. binnen een uur naar deze plek rijdt met onderweg stops en er is ook een ‘lokale’ trein, die rammelt en schudt en overal stopt. Een belevenis…


Carla in de trein naar 'Le Tigre'.
Meer foto's van BUENOS AIRES:
 klik bovenaan de blog op de pagina 'BUENOS AIRES'.



USHUAIA

Het einde van de wereld!USHUAIAEn maar zonnen!
Vuurland is het grootste eiland van Zuid-Amerika. Hier is echt het gevoel van ‘het einde van de wereld’… De eerste ontdekkingsreiziger, Magelhaen (vandaar de naam straat van Magelhaen) ging op verkenning in 1520…, op zoek naar een nieuwe waterweg voor India.

UshuaiaMet zicht op ...












Hij noemde dit gebied ‘Tierra de los Fuegos’, want overal zag hij vuurhaarden, gevaarlijke inhammen en eilandjes en voelde hij de sterke wind en vochtigheid. Na hem volgden nog anderen zoals Willem Schouten en compagnon Lemaire en de beroemdste, Charles Darwin. In 1832 kwam deze aan in Vuurland en aan zijn ontmoetingen met de Indianen vormden de aanzet voor zijn evolutietheorie, maar dit betekende ook het einde van het indianenrijk op Vuurland. De blanken brachten infecties mee en in het begin van de vorige eeuw stierven duizenden indianen aan de gevolgen van mazelen en griep. Rond 1940 woonden nog maar 150 oorspronkelijke Indianen op Vuurland en tegenwoordig!? niet één meer… Vuurland is net zo groot als Denemarken en er wonen slechts 80.000 inwoners. De rest is natuur: bossen, gletsjers, meren, eilandjes, fjorden en vlaktes. Vuurland telt meer dan 5 miljoen schapen!!
Het weer is hier onvoorspelbaar… Het ene moment schijnt de zon en is het 20 °C en het andere moment kan het ineens waaien of regenen en is het 10 °C…
Het is nu wel heel erg toeristisch, met zijn talloze winkeltjes. De specialiteit: King Crab!! Goddelijk! We hebben er van genoten!!


UshuaiaTuin in Ushuaia











Een eenzame vuurtoren!Vuurtoren: 'End of the world!'
Ushuaia.











Meer foto's van USHUAIA: klik bovenaan de blog op de pagina 'USHUAIA'.



DRAKE PASSAGE.


Woelige zee ...
Deze passage is werkelijk een ‘drake’ passage… De meesten zijn zeeziek… En men heeft 3 verschillende stadia in zeeziek zijn, nl.:
1. Je denkt dat je gaat sterven.
2. Je hoopt dat je gaat sterven.
3. Je bent bang dat je niet gaat sterven.
Ik heb deze stadia gekend in mijn vorige passage van de Atlantische Oceaan vanuit Southampton naar N.-Y. in december!! Nu had ik mijn voorzorgen genomen!!

De zee is hier echt wild, draait, swingt, wiebelt, het lijkt een draaimolen soms… Hier zijn al velen voor ons verdronken met hun schepen (men denkt aan 30.000), toen men wel moest varen langs deze kaap, omdat het panamakanaal nog niet open was.

We hebben dus ook al dat rollen enz. meegemaakt en je moet meestal je goed vasthouden als je in de gangen of je kajuit loopt. Douchen doe je ook met één hand vasthoudend aan de relingen die er overal zijn gemaakt uit veiligheid.
Op tafel verschuiven soms de borden van de medepassagier naar jou toe en soms denk je dat iedereen dronken is… Wij leven zoals 200 jaar geleden, alleen zitten we nu met een veiliger schip en betere kaarten. Maar we doen toch maar 8 km/uur… Door de patrijspoort zien we meestal de golven tegen het schip inbeuken met een kracht alsof de zee niet akkoord is met onze komst… Alle respect voor onze kapitein!

Dreigende wolkenDreigende wolkenDreigende wolken


ANTARCTICA


Adéliepinguïn kuikenAdéliepinguïn kuikenAdéliepinguïns en kuikensAdéliepinguïn kuikenAntarctica
Dit is ook Antarctica
MELCHIOR ISLANDS.

16 van de kleine Melchior – eilanden, gelegen tussen het grotere Anvers en Brabant, liggen aan de Westelijke kant van het Antarcticavasteland en hebben een naam gekregen volgens de letters van het Griekse alfabet: Alfa, Bèta, Gamma, Delta, Epsilon, Eta, Theta, Kappa, Lambda, Omicron, Pi, Rho, Sigma, Tau, Psi en Omega.

Lieve en Melchior Island op de achtergrondDe eerste ijsbergen.De eerste IJsbergen ...Gentoo pinguïns
LEMAIRE CHANNEL.

Dit kanaal is slechts 1600 meter breed!! En omgeven door steile wanden van ijs… 11 km lang tussen Booth Island en het vasteland van Antarctica. Het heeft een bijnaam gekregen:
Kodak Gap… omdat het zo fotogeniek is…

LeMaire Channel in zichtWe naderen Lemaire ChannelIJsbergenOveral ijsbergenIJsbergLemaire ChannelKrabeter zeehond
Het is ontdekt door de duitse expeditiegroep in 1873, maar werd pas door de Belgische ‘Belgica’ met leider, Adrien De Gerlache doorkruist. Hij gaf dit kanaal de naam Lemaire ter ere van de avonturier Charles Lemaire.

ADELAIDE ISLAND.


Ten Zuiden van de Antarctica - cirkel ligt dit grote eiland (140 km lang en 30 km breedte), met berghoogten van 2565 m. Ontdekt door Biscoe in 1832 en genoemd naar de Koningin van England, Adelaide.

Adelie pinguïn
De Britten zetten er Base T neer op het zuidwestelijke punt van het eiland in 1961, maar sloot het in 1977. Base T werd dan in 1984 overgedragen aan Chili, maar is onbewoond tot nu toe.

ARGENTINE ISLANDS.



Ontdekt door Charcot en genaamd naar Argentinië omwille van de hulp die hij toen kreeg.
Op het eiland Galindez, vlakbij, is er een station: Academician Vernadskiy (Ukraïnie), waar 24 personen verblijven. Het station is het hele jaar open en is het oudste station op Antarctica.

Waar wil je naartoe
Er is een bar waar men wodka brouwt en men verkoopt dit, alsook souvenris en de speciale postzegels aan de toeristen die er een zodiaclanding hebben gedaan.


Ook bij de Russen kan je terecht ... voor vodka

BLUE EYED SHAGS.


Wat maakt hen zo speciaal? Ze hebben een blauwe cirkel rond hun ogen en zijn zeer snel in het duiken, met een maximum van 116 meter. Ze leven van vis.
Ze zijn ook uniek doordat hun jongeren worden geboren zonder enig dons en daardoor zeer gevoelig zijn voor de koude en afhankelijk zijn van hun ouders.
Deze vogels zijn een soort albatros en leven het hele jaar door op Antarctica, maar zoeken wel ijsvrije gronden of rotsen op.


De blauwogige

PARADISE ISLAND.


Magisch! Imponerend! Fabuleus! Overweldigend!! Woorden tekort voor deze onbeschrijfelijke pracht.
IJsbreker aan Paradise IslandParadise Island in zichtKrabeter zeehondMiddagdutje op het ijsKrabeter zeehondKrabeter zeehondIJzige boogPrachtige ijsboogIn de bittere koude in zodiac.Etsen met ijs ...Wat zie ik nu hierinRestjes!?IJs klif ofte falaiseIJsduinen?Zodiac driverKlif en spiegelingWat zijn wij toch nietig

PETERMANN ISLAND.

Hier zijn grote kolonies van de ‘Gentoo pinguins’…
(Special thanks to Tammy for these pictures, which she took with her professional camera.) en het werd ontdekt door een Duits gezelschap van walvisvaarders (onder leiding van Eduard Dallman) en het eiland werd genoemd naar de Duitse geograaf Petermann.

Charcot heeft ook zijn nadruk gelegd op dit eiland in de jaren 1908-1910, waar hij op een rots het volgende schreef: ‘Pourquoi pas??’. Charcot heeft verschillende ontdekkingen gedaan tijdens zijn zeereizen.

Ik kom er aan ...Hier benik danHmm ... hmm ...Wij krijgen stilaan hongerLaat maar komenNog een foto van mijn kind... kuikens?Indrukwekkende woestenijIk kan ook tango dansen!Gentoo Pinguïns

PORT LOCKROY – Base A.

Goudier island – Antarctica Peninsula – 64° 49’S, 63° 29’W.


Wij zijn erBransfield HouseMuseum
Oorspronkelijk British… Gesticht in februari 1944, in een geheime opdracht onder de naam van ‘Operation Tabarin’, om vijandige activiteiten op te sporen en het weer te bestuderen.
8 mannen, onder leiding van Luit. James Marr, een jonge scout, die voor het eerst Antarctica bezocht onder leiding van Ernest Shackleton, vestigde zich hier in extreme omstandigheden.
Na de oorlog werd de basis overhandigd aan de Falklands. Deze basis is heel belangrijk in de geschiedenis en wordt erkend als het monument nr. 61 van het ‘Antarctic Treaty’. In deze trust leven tijdens de zomer enkele onderzoekers en deze plaats heeft ook een eigen postkantoor. Post duurt wel 2 tot 6 weken voor deze op de bestemming aankomt.

Gentoo PinguïnsOveral Gentoo PinguïnsOpzij, opzij, opzij ...Lieve op Almirante Brown IslandLieve op Jougla PointJougla PointJougla PointJougla Point
De medewerkers onderzoeken ook regelmatig de impact van de bezoekers aan de gentoo pinguins. Tot nu toe is er geen enkele negatieve reactie, mede door het respect dat de bezoekers aan Antarctica betonen, aan de natuur en de dieren in hun leefwereld. Hopelijk blijft dit zo.

Gentoo pinguïn op Jougla PointGilligan's Island
SOUTH POLAR SKUA

Broeden in het 'warme' seizoen
Het is de meest ‘Zuidelijke’ vogel... In de koude winter vluchten ze naar warmere oorden en in de zomer komen ze broeden op dit continent. Ze leggen meestal 2 eitjes in een open nest op de grond. Ze zijn zeer defensief in de bescherming van hun eieren!! Ze voeden zich met de eitjes van de pinguïns of de jonge kuikens en leven ook van krill, inktvis en vis.
Er zijn er duizenden geteld en zijn voorlopig nog niet bedreigd.

SOUTH SANDWICH ISLAND.


Chinstrap pinguïns zijn hier met 1,5 miljoen paartjes vertegenwoordigd en op de andere eilanden van het continent zijn er 4 miljoen paartjes geteld… Ze zijn iets verschillend van de Adelie pinguïns met hun zwarte boord, net of ze glimlachen en ze leggen 2 eitjes in de maanden november en december. De kuikentjes komen uit in de maanden januari, februari of begin maart ten laatste.
Ze komen, na de Macaroni Pinguïns (die met oranje kuifjes), het meeste voor op Antarctica.


Chinstrap pinguïnsOp de uitkijkIk wil een beetje rustenVoorzicht ... en achterzicht










Meer foto's van GENTOO PINGUÏNS:
  klik bovenaan de blog op de pagina 'GENTOO PINGUÏNS'.

Meer foto's van ANTARCTICA: klik bovenaan de blog op de pagina 'ANTARCTICA'.



CHILI.


OverweldigendFjorden.Mistige fjorden.De hemel klaart op!Net een postkaart!











PUERTO MONTT.

Puerto MonttPuerto MonttPuerto Montt
Van Santiago naar Puerto Montt is een hele afstand en geeft ons al een idee hoe het verder zal verlopen naar beneden toe, naar Punta Arenas.
Puerto Montt is gekend om zijn aquacultuur en is de tweede belangrijkste producer in de wereld voor de zalmkwekerij. Er zijn hier enorm veel meren en vulkanen… waaronder de bekende Osorno, die een evenbeeld is van de vulkaan in Japan, met zijn besneeuwde top in de wolken…


Net een sprookjeGroots en mooi
Hier worden veel trekkings georganiseerd in de Andes, veel rafting met zijn talloze rivieren en meren, geskied…


Fjorden

PUNTA ARENAS.


Zicht op Punta Arenas.Zicht op Punta Arenas.
Deze stad was nog in de 19e eeuw een strafkamp, maar in het begin van de 20e eeuw groeide Punta Arenas uit tot een bloeiende handelsstad. Het is een belangrijke industriestad van olie en gas, maar ook van wolexport. Punta Arenas is de grootste stad van Zuid-Chili met 120.000 inwoners.
Het is ook een stad die plotse weersveranderingen kent, waarvan wij zelf getuigen waren!!
Kijk maar naar de foto’s van de tenders die soms letterlijk in zee verdwijnen…

Hulp bij het lossen van de tenders.Te water!Met de neus in het water!Zeeziek!?
Er waren twee tenders al uitgevaren, toen ineens een verbod werd ingegaan om nog aan land te gaan…Er was te veel wind en storm en de kapitein besliste, uit veiligheidsoverwegingen, niemand meer aan boord van de tenders te laten gaan… Spijtig genoeg hebben wij deze stad dus niet kunnen bezoeken… maar zoals al eerder gezegd… het weer is hier onvoorspelbaar!!



BEAGLE CHANNEL.


We hebben in dit kanaal gevaren met de Infinity, maar we hebben ook per catamaran dit kanaal doorkruist, wat een veel beter idee geeft van de eilandjes die hier verspreid liggen.
De catamaran vaart tot bijna aan deze eilandjes en legt dan de motor stil en men komt dan heel dichtbij… op deze eilandjes liggen zeeleeuwen, zeehonden, zeeolifanten (isla de Los Lobos), heel spectaculair, want ze liggen hier te zonnen. Fascinerend! Totaal telt het Beagle kanaal 28 eilandjes, die ook bewoond worden door pinguïns, aalscholvers, dolfijnmeeuwen, stormvogels en de Patagonische kokmeeuwen.
Van op de catamaran heb je een enorm mooi zicht op de besneeuwde toppen van de bergen (o.a. de Cordillera Darwin) en dit geeft menigeen inspiratie om boeken te schrijven….

Beagle ChannelPrachtig!!Zicht op het natte dek.
Op een van deze eilandjes staat ook een vuurtoren, die de laatste toren zou zijn van het verste punt van de aarde…



CAPE HORN.


Van Europees standpunt is Cape Horn ontdekt in januari 1916 door Jakob Lemaire en Willem Schouten met hun boot: Unity. Ze gaven de kaap de naam Hoorn, ter nagedachtenis aan hun uitgebrande boot in Puerto Deseado aan de Patagonische kust.
Het eiland zelf is 8 km lang met een hoogte van 424 m. met zwarte rotsen.
Hier spelen wind, mist en storm een grote rol. Wij hadden heel veel mist, waardoor ons zicht belemmerd was.

Cape Horn
Er is een monument dat een albatros voorstelt, ter herinnering aan al de zeevaarders die hier hun leven lieten…
3 oceanen komen hier bij elkaar aan de klippen waar de Magelaanpinguïns broeden (zij zijn verschillend van de andere pinguïns doordat ze zwarte bolletjes hebben op hun witte buik en ze minder wiegen bij het stappen omdat zij op rotsen en grond lopen tegenover de andere pinguïns die op ijs lopen en meer hun evenwicht moeten zoeken).

Magelaan pinguïn
Hier zijn alle mogelijke stormen regelmatig aan de orde… hier zijn vele mensen vergaan met hun boot! Onvoorspelbaar!

Een oud gezegde zegt: Let me see, is it real? This life I am living?




ARGENTINIË.


PUERTO MADRYN.


Ligt in de provincie Chubut en honderd miljoenen jaren geleden woonden in deze provincie grote dinosaurussen tussen enorme wouden van araucariabomen. Daarna is het landschap veranderd in wat het nu is… Pas rond 1865 kwamen de eerste pioniers uit Wales en de Welshcultuur is er nog steeds, niet alleen in de namen, maar ook in de tearooms en ook het Eisteddfod-festival. Het is ook de provincie van Peninsula Valdes, waar walvissen en duizenden zeehonden je begroeten (naargelang het seizoen).

Kustlijn van Puerto Madryn
Economisch gezien is dit een rijke provincie, want Comodoro Rivadavia (zuiden) is de hoofdstad van het ‘zwarte goud’, olie.
Chubut betekent in de Mapuche taal: slingerende rivier, want deze langste rivier van Patagonië stroomt vanuit het Andesgebergte naar de Atlantische kust en was voor zowel de Indianen als de eerste Welshmen de belangrijkste hulpbron.
Puerto Madryn zelf telt 45.000 inwoners. Deze stad werd gesticht door de Welsman Sir Love Johns Parry, baron op een kasteel in Wales, genaamd Madryn.

Puerto Madryn.
Hij kwam hier per boot aan in 1865 met 150 andere Welshgezinnen, gevlucht uit Wales voor de onderdrukking door het Victoriaanse England. Het stadje kreeg pas betekenis door de treinverbinding naar Trelew (1886), 60 km landinwaarts.
Puerto Madryn was een rustig vissersdorpje tot de opkomst van toerisme en de aluminiumproductie. Hier zijn aangename temperaturen met in de zomer veel zon en word het een gezellige badplaats. Het kan er wel goed waaien en ’s avonds word het koel.




URUGUAY.


MONTEVIDEO.


Lieve in MontevideoZicht op de stad Montevideo.
Hoofdstad van Uruguay. Uruguay zelf telt 3,3 miljoen inwoners en heeft een totale oppervlakte van 176.320 km2 (5 x Nederland) en er is 660 km kustlijn.

De haven van Montevideo
De taal is er Spaans en soms ook Portugees.
Er heerst een wisselend maar aangenaam klimaat.
Het verkeer loopt er opvallend rustig en verdraagzaam en iedereen is er vriendelijk en ontspannen.
Montevideo komt van het Portugees: Monte vide eu = Ik zie een heuvel.
De Plaza Fabini is heel mooi met groen en imposante gebouwen met prachtige gevels, waaronder ook het voormalige paleis. Er staat daar ook het monument van Generaal San Martin.

Kathedraal van Montevideo.Montevideo Theater.Theater.Zorro!Zorro est arrivé!
Het centrum heeft vele winkeltjes en alles is er taxfree, vooral het leder is erg in trek en van een zeer goede kwaliteit.

Montevideo centrum.Winkelstraat.Mooie gevels in Montevideo.Overdekte markt in Montevideo.Smakelijk!Prijslijst.
PUNTA DEL ESTE.

Ligt op 145 km ten oosten van Montevideo en telt 10.000 inwoners.

Zicht op Punta Del Este.'Samen in een bootje!'Villa's langs de kust.
Het symbool van de stad is een hand die net boven het zand uitsteekt. Het is de hand van een drenkeling net voor hij verdrinkt… Het is een symbool als eerbetoon aan al diegenen die verdronken zijn in zee…

Help!!

In het begin van de 19e eeuw was deze stad een verlaten streek, maar nadien (mede door zijn mooie stranden) enorm populair geworden. Het is ook een paradijs voor beleggers over de hele wereld door zijn milde belastingen…

Buiten zijn prachtige stranden, zijn er moderne winkels met alle gekende merken (aan dure prijzen), luxe hotels, prachtige appartementen, casino’s, honderden restaurants, een financieel centrum, een yachthaven voor 500 boten, een luchthaven.

Prachtige avenue.Prachtige huizen langs de waterkant.Penthouse.LieveJachthaven.Verse vis.Mosseltjes.Visnetten herstellen.Totem.
Van hieruit hebben we het Isla de Los Lobos bezocht met een kleine boot en zeer dicht kunnen komen bij honderden zeeleeuwen, die genoten van de zon, of rustig op hun rug lagen te dobberen in de zee. Fascinerend!!

Zeeleeuwen en zeehonden.Zeeleeuwen en albatrossen.Zeeleeuwen.Bedelen om vis.Zwemmende zeeleeuw.
Meer foto's van URUGUAY:
 klik bovenaan de blog op de pagina 'URUGUAY'.



INFINITY.


Het machtige schip Infinity.Lieve aan de Infinity'.Zicht op de Infinity.Lieve en Michel.LieveLieveLieve en Carla gala.Wij twee Gezellig gezelschapGala avond groepje.Carla op trap in gala.
Onze waiter.animatie op de Infinity.Languit op bed...Met koffie op het terras.Koppel uit Newcastle.Koppel uit Merksem.Tot ziens!!
Meer foto's over ANTARCTICA:

Lieve Schulpen - ANTARCTICA


BEDENKING.



Een prozastukje van een lieve vriend,
die dit speciaal heeft geschreven voor mij en
die ik enorm waardeer om wie hij is!



WANNEER...

Een doorwinterde reiservaren dame tekent
om de zuidelijke Antarctische gebieden te verkennen
en de door de natuur gebeitelde ijsmassa’s als
wolkenkrabbers te zien herrijzen
uit het blauw der oceanen …

wanneer reflexen van deze statige blauwwitte
kathedralen zich weerspiegelen in het stille diepe
ijsoppervlak dat enkel beroerd kan worden door de
plaatselijke fauna of door een mens geleidend vaartuig

wanneer robben, dolfijnen, orka’s, vinvissen samen
met een batterij statig witte vogels in zwart habijt
de huidige pinguïns wezenloos van op de ijsstoep
die vreemde planeetmannetjes aanstaren of misschien
uit blijdschap de begroeting rond maken
met vreemde kapriolen of luidruchtig gekwetter

wanneer deze nieuwsgierige indringers hun ogen
schuil houden achter langgerekte flitsende lenzen
dan pas beseft een thuisblijver dat daar zo’n ecologische
voetafdruk neerpoten zondig is maar…

wanneer hem of haar ook het stille verlangen
bekruipt om ook dergelijke sprong te wagen
en te bedenken dat zo’n voetafdruk wel uitdeint tot de laatste
rimpel door het oppervlak wordt geëffend
is dat dan de filosofie om van dit maagdelijk gebied
met stille trom een toeristengang te maken?

het antwoord ligt in de nabije toekomst bij ons
één ding is nog niet ingevuld
wanneer…


mVa









1 opmerking:

  1. Beste Lieve,
    ik was graag jouw 'valiezensjouwer' geweest bij jullie reis naar de ijsbogen, de ijsbergen, de ijsberen ... (sorry, dat is voor een volgende keer), alle soorten pinguïns en al het moois dat je zo begeesterend kan beschrijven!
    Jouw teksten en foto's laat iedereen mee genieten van jullie fantastische expeditie.
    Groetjes,
    prik

    BeantwoordenVerwijderen